Vom trăi mai bine după 2014 !?!?


Analiştii economici, Fondul Monetar Internaţional și Guvernul au căzut de acord: anul acesta ieşim din criză. Când o vom simţi în buzunare? Când va veni momentul în care gradul de ocupare a locurilor de muncă, şomajul şi salariul mediu pe economie vor indica, prin cifre, un trai mai bun? Analiştii chestionaţi de Q Magazine spun că mai avem de aşteptat.

Avem creştere pozitivă în primul trimestru şi există indicii că această creştere economică pozitivă continuă şi în acest trimestru, deci toţi indicatorii arată o creştere pozitivă anul acesta şi menţinem această prognoză, de 1,5% creştere economică pentru acest an, poate chiar mai mult. Vedem semne pe care şi oamenii de pe stradă le pot vedea. De obicei, durează ceva până efectele creşterii economice sunt simţite de populaţie. Pacientul îşi revine, dar nu are încă revenirea totală„, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Peste cel puţin trei-patru ani!

Revenirea totală se va produce prin 2013-2014, este de părere Nicolaie Chideşciuc, economist-şef la ING Bank. El a explicat că, dacă facem o comparaţie cu criza anterioară, din perioada ’97-’98, vom observa că România are capacitatea de a-şi reveni în cel puţin trei-patru ani, şi asta într-o perioadă de creştere a PIB de peste 5%. „Gândiţi-vă la criza anterioară, în ’97-’98-’99! Românii au simţit ieşirea din criză la vreo trei ani după, în contextul în care, în 2000, am avut creştere economică mare, în 2001 am avut creştere de peste 5%. Bine a fost de-abia în 2005, deşi au fost creşteri mari. Va dura trei-patru ani cel puţin. Deci, românii mai au de aşteptat până în 2013-2014. Îmbunătăţirea semnificativă a standardelor de viaţă se va întâmpla mulţi ani de acum încolo”, a declarat Chideşciuc, pentru Q Magazine.

În privinţa salariilor, acestea au început să crească atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Ne putem aştepta la creşteri şi datorită apropierii alegerilor din 2012. Problema este alta, spune
Chideşciuc. Creşterea salariilor va fi nesemnificativă dacă este raportată la rata inflaţiei. Când vor creşte salariile în termeni reali?

„Salariile au început să crească, vor mai creşte. Problema este în ce măsură această creştere va fi în termeni reali, peste rata inflaţiei. În 2011, inflaţia va fi peste creşterile salariale, deci salariile nu cresc. În 2012 ne aşteptăm la o creştere uşoară. Când am avut un salt de 20% era o creştere exagerată, nu ne dorim asta. Ar trebui să ne îndreptăm la o creştere de 5% în doi ani consecutivi, însă noi vom vedea maximum 2-3%. Românii vor vedea 5% şi peste 5% de-abia în 2013-2014″, a explicat Chideşciuc.

Nici măcar nu ieşim din recesiune!

Economia va reveni pe creştere anul acesta, însă creşterea va fi anemică, în jur de 1,3-1,5%, şi nu va fi simţită la nivelul populaţiei, a declarat, pentru Q Magazine, Melania Hăncilă, economist-şef la Volksbank. Pe fondul scăderii veniturilor şi a numărului de salariaţi din ultimii ani, economia României are nevoie de un avans puternic pentru ca acesta să se facă simţit la nivelul populaţiei. „În ultimii doi ani, veniturile populaţiei au scăzut în termeni reali, precum şi numărul de salariaţi din economie, ceea ce a condus la scăderea susţinută a puterii de cumpărare a românilor. Nu cred că se poate vorbi nici despre ieşirea din recesiune după două trimestre consecutive de creştere economică aproape nulă (+0,1 % sau + 0,2%), şi, mai ales într-o economie emergentă, este nevoie de o creştere economică mai consistentă, coroborată cu o creştere a veniturilor în termeni reali şi a numărului de salariaţi. Cel mai puţin probabilă este o creştere a veniturilor în sectorul privat, superioară ratei inflaţiei”, ne-a spus Hăncilă.

În condiţiile în care economia va cunoaşte o creştere lentă, iar gradul de utilizare a capitalului şi productivitatea muncii sunt printre cele mai scăzute din UE, numărul de salariaţi din România va creşte cu 10.000-15.000 în acest an, mai estimează reprezentantul Volksbank. „Rata şomajului ar putea scădea uşor, la 6,4 %, până la sfârşitul anului 2011, pe fondul creării de noi locuri de muncă în sectorul privat şi al absenţei disponibilizărilor în administraţia publică. În ceea ce priveşte evoluţia veniturilor populaţiei, mă aştept la o creştere de trei-patru puncte procentuale, dar care va fi inferioară ratei inflaţiei, întrucât cererea de forţă de muncă va fi benignă anul acesta”, a adăugat Hăncilă.

Plus de 1,5% la salarii. Vin alegerile

În niciun caz nu vom trăi mai bine în 2011, consideră şi analistul economic Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al Centrului Român pentru Politici Economice (CEROPE). Sectorul public simte, deja, o anumită uşurare, iar la anul, îşi vor recupera salariile de dinainte de criză. Alte sectoare au avut pierderi mai mici, iar ele deja simt o creştere. Șomajul s-a redus, deşi numărul de angajaţi nu a crescut. Creşterea prognozată pentru acest an este insuficientă pentru a se simţi o îmbunătăţire a nivelului de trai. „O creştere a PIB de 1-1,5% este insuficientă pentru a se simţi în buzunarele românilor. Probabil se va simţi o uşurare în privinţa perspectivelor, o siguranţă a locului de muncă, o stabilitate. În sectoarele unde nu s-a simţit criza, adică în IT şi în industrie, va fi o creştere. Vor continua să o ducă greu cei din construcţii, s-ar putea să fie mai bine pentru agricultură, pe fondul creşterii preţurilor şi al creşterii producţiei”, a spus Dochia, pentru Q Magazine.

Per ansamblu, spune Dochia, salariile vor întârzia să simtă efectele pozitive ale ieşirii din criză, după cum acestea au scăzut după mult timp de la debutul regresului economic. „Ar putea să crească până la sfârşitul anului, însă nu cu mai mult de 1-1,5%, cât va creşte PIB”, a explicat Dochia.

Ceea ce vor simţi în buzunare românii nu este ieşirea din criză, ci apropierea anului electoral, este de părere analistul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). „De obicei, asta se simte în ani electorali. Românii vor simţi o îmbunătăţire a nivelului de trai, dar nu datorită ieşirii din criză, ci datorită unor stimulente electorale. Probabil, anul acesta va fi o stagnare”, a declarat Voinea, pentru Q Magazine. El este de părere că, în condiţiile în care măsurile anticriză au fost de concedieri şi de reduceri salariale, nu se poate vorbi despre o scădere a şomajului sau despre creştere a salariilor.

„Măsurile anticriză, în sectorul public şi în cel privat, au fost de reduceri de personal. Noul Cod al Muncii va transforma contractele de muncă pe perioadă nedeterminată în temporare şi, dacă se vor crea locuri de muncă, acestea vor fi prost plătite. Partea ocupării nu cred că va creşte nici la anul, abordarea este de restructurare”, a precizat Voinea.

Şomajul scade prea puţin

În privinţa ratei şomajului, reprezentantul ING se aşteaptă tot la o scădere uşoară în acest an, urmând să înregistreze o scădere semnificativă de-abia peste patru-cinci ani. „Cred că rata şomajului va scădea puţin. Pe termen scurt, nu pot spune că noul Cod al Muncii va aduce mai multe locuri de muncă. El aduce o flexibilizare. Însă efectele benefice se vor vedea peste patru-cinci ani, şi este foarte greu de analizat dacă scăderea şomajului se va produce datorită legislaţiei sau a creşterii economice”, a mai spus Chideşciuc.

Rata şomajului va scădea cu câteva zecimi de puncte procentuale, deci se va situa în jurul valorii de 6%, spune Dochia. „Dacă ne uităm la tradiţia istorică, acum câţiva ani am înregistrat un minim al şomajului, de 5%, când nu erau suficienţi oameni calificaţi. Tendinţa din 2010 va continua, şomajul va scădea cu câteva zecimi de punct procentual, dar va rămâne undeva la 6%. Se vor crea locuri de muncă, însă este greu de estimat câţi oameni vor pleca să lucreze în străinătate”, a adăugat Dochia.

Nivelul de trai va creşte diferenţiat, şi primele beneficii vor apărea încă din acest an în sectoarele legate de producţie şi de export, dar se va simţi mult întârziat în zona bugetară, iar beneficiarii de asistenţă socială vor ajunge la standardul din 2008 abia în 2015, consideră guvernatorul BNR.

„Părerea mea este că maniera în care se redresează şi, sper, va creşte economia românească în perioada următoare, fiind bazată numai în subsidiar pe consum şi în principal pe export şi producţie, va imprima şi caracteristicile corespunzătoare legate de creşterea nivelului de trai şi de percepţia acestei creşteri. Se va face mult mai lent decât după redresarea din anul 2000. (…) Deci, nu este nicio şansă până prin 2015″, a declarat pentru Mediafax guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), în acest an, PIB-ul României va înregistra o creştere de 1,5%, după o pierdere de 1,3% în 2010. Creşterea estimată de CNP pentru 2012 este de 3,9%. În privinţa numărului total de salariaţi din România, Comisia se aşteaptă la un plus de 23.000 de angajaţi, la un total de 6.623.000, de la o scădere de 174.200, în 2010. În 2012, potrivit CNP, 46.000 de români îşi vor găsi un loc de muncă, astfel încât numărul total de salariaţi din România va ajunge la 6.669.000.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, luna trecută, că adoptarea noului Cod al Muncii va crea aproximativ 200.000 de locuri de muncă.

CNP prognozează o variaţie uşoară a ratei şomajului, de la 6,9% în 2010 la 6,8% în 2011, indicatorul urmând să se poziţioneze la valoarea de 6,5% în 2012.

Salariul mediu net pe economie, potrivit Prognozei, va fi de 1.472 de lei în acest an, crescând cu 5,7% faţă de 2010, când se situa la nivelul de 1.393 de lei. În 2012, potrivit CNP, câştigul mediu net pe economie va fi de 1.546 de lei, în creştere cu 5% faţă de 2011.

Sursa textului : http://www.qmagazine.ro/articole/8154/vom-trai-mai-bine-dupa-2014.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Articole publicate

%d blogeri au apreciat asta: