Cea mai lunga saptamana de lucru din UE … Pentru bani, orice!


Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut 41,3 ore pe saptamana, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore, si mai mult decat in tari precum Germania sau Marea Britanie, in timp ce la polul opus se situeaza finlandezii, cu 37,8 ore pe saptamana.

In Romania, saptamana de lucru normala negociata colectiv a fost de 40 de ore anul trecut, maxim in UE, la egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovenia. Cea mai redusa asaptamana de lucru negociata colectiv a fost cea din Franta, de 35,6 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

 Limita maxima legala pentru o saptamana de lucru in Romania a fost anul trecut 48 de ore, maxim in UE, alaturi de alte 15 state. Minimul este inregistrat in Belgia, de 38 de ore.

 In privinta concediului mediu anual platit, stabilit prin negocieri colective, Romania, cu 21 de zile, se situeaza la coada unui clasament format din 14 state UE pentru care sunt disponibile informatii. Cipru si Estonia, cu 20 de zile fiecare, ocupa ultima pozitie. De cele mai multe zile platite de concediu beneficiaza danezii si germanii (cate 30 de zile).

 Romanii au ocupat primul loc in spatiul comunitar si in privinta numarului anual de ore de munca acceptate prin negocieri colective, cu 1.864 ore, urmati de polonezi (1.865 ore), bulgari, estoni, unguri si sloveni (1.848 ore). Germania (1658,8 ore), Danemarca (1.628) si Franta (1.602,6) ocupa ultimele locuri. In UE o persoana lucreaza anual, in medie, 1.714,9 ore.

 La numarul de sarbatori legale, Romania a fost anul trecut pe penultima pozitie in UE, cu sase zile. Doar Olanda a avut mai putine sarbatori legale decat Romania, respectiv cinci. Cel mai mare numar de sarbatori este inregisgtrat in Spania (14), urmata de Malta, Slovacia si Cipru (toate cu 13 zile). Media la nivelul Uniunii este de 9,6 zile de sarbatori legale anual.

 Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de sviata si munca in Europa.

 

Pentru bani, orice! În ciuda condiţiilor grele de muncă, românii nu se plâng!

Se pare că nu suntem doar corupţi, ci şi masochişti! Chiar dacă România este ţara din Uniunea Europeană cu cei mai expuşi angajaţi la inhalarea de fum şi vapori, doar 1/3 din salariaţii români cred că sănătatea sau siguranţa lor este ameninţată de munca prestată, conform studiului „Calitatea ocupării şi angajarea cu salarii mici” prezentat astăzi de experţii „Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă”, din cadrul Blocului Naţional Sindical (BNS).

Apoi, doar 60% dintre salariaţi sunt de părere că sănătatea nu le este afectată de activitatea desfăşurată.

În ceea ce priveşte accidentele de muncă, avem veşti cât de cât bune: numărul acestora a scăzut în România cu 8% în intervalul 1998-2006. Astfel, dacă în anul 1998 se înregistrau 100 de accidente de muncă mortale, în 2006 numărul acestora a fost de 92. Dar numărul este încă mare.

‘Sub aspectul eticii la angajare, România se confruntă cu discrepanţe salariale majore între femeile şi bărbaţii care au acelaşi nivel de pregătire. Astfel, veniturile bărbaţilor sunt cu 26,58% mai mari decât cele ale femeilor, deşi, în medie, femeile au mai mulţi ani de educaţie decât bărbaţii. Ceea ce este interesant este însă faptul că discriminarea nu pare să fie o problemă pentru angajaţii români. Majoritatea covârşitoare a acestora (95%) afirmă că nu au fost victime ale discriminării la locul de muncă în ultimele 12 luni’, a declarat, conf.univ. Radu Filip, expert în cadrul Biroului pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă din cadrul BNS. Probabil femeile se muţumesc şi cu mai puţin decât bărbaţii. Important este să aibă o sursă de venit.

Conform studiului amintit, 36,5% din angajaţi prestează muncă atipică (lucrează seara, noaptea, sâmbăta, duminica). De asemenea, 18,6% dintre angajaţi efectuează în mod frecvent ore suplimentare, iar 31,3% dintre aceştia sunt deseori neplătiţi pentru activitatea desfăşurată după programul normal de serviciu.

De unde această atitudine neglijentă faţă de propria sănătate şi acceptare de compromisuri? Din lipsa de bani şi din predispoziţia către auto-sacrificiu care caracterizează mulţi români. Criza aproape continuă, manifestată pe toate planurile, lipsa bunăstării au învăţat românii de rând să se mulţumească cu puţin. Cred că aşa se explică şi acceptarea unor munci grele şi umilitoare în afară. Atât timp cât vine banul, ca să vorbim cât se poate de româneşte, concetăţeanul este mulţumit.

Surse


http://www.ghimpele.ro/2011/07/pentru-bani-orice-in-ciuda-conditiilor-grele-de-munca-romanii-nu-se-plang/

 

 

Reclame
Explore posts in the same categories: Articole publicate

%d blogeri au apreciat asta: